De rol van de kwaliteitsborger binnen de WKB

Belangrijk voor de kwaliteitsborger binnen de WKB

Een kwaliteitsborger beoordeelt volstrekt onafhankelijk of een bouwplan kan gaan voldoen en uiteindelijk bij oplevering ook voldoet aan het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), voorheen het Bouwbesluit. De kwaliteitsborger mag niet anders bij de realisatie van het desbetreffende nieuwbouwproject zijn betrokken dan in de rol van kwaliteitsborger. Een kwaliteitsborger mag dus niet de opdrachtgever, de architect, de aannemer etc. zijn van het bouwwerk waarvoor de kwaliteitsborger is ingehuurd.

Lees verder

Het proces tot uw certificering

Het certificeringproces start zodra de aanvrager aan SKG-IKOB Certificatie opdracht geeft tot certificering. Zodra u ons voorstel ondertekend heeft en aan ons retour heeft gezonden zullen wij contact met u opnemen om de certificering verder in gang te zetten. De offerte wordt na een positieve afronding van het toelatingsonderzoek automatisch omgezet in de certificatieovereenkomst.

Het certificeringproces bestaat uit een onderzoek (audit) ten aanzien van het kwaliteitssysteem van de aanvrager, op het gebied van het proces van de brl 5019 “Kwaliteitsborging voor het Bouwen”.
Klik hier om een offerte te ontvangen om als kwaliteitsborger gecertificeerd te worden.

Lees verder

KIK-tool, het borgingsinstrument voor de WKB

KIK, het instrument voor u als kwaliteitsborger!

Vanaf 1 januari is het met de Wkb verplicht om voor gevolgklasse 1 in jouw bouwprojecten gebruik te maken van een toegestaan instrument, zoals KiK.
De KiK- tool helpt je aantoonbaar te voldoen aan alle kwaliteitseisen rond ieder bouwwerk. Vanuit wetgeving, private eisen en projectspecifieke eisen.

SKG-IKOB heeft de BRL5019 ontworpen en werkt samen met Stichting KIK om het instrument, de KIK-tool, kwaliteitsborging aantoonbaar waardevol te maken. Gemakkelijk, transparant en doelgericht.

Lees verder

Gecertificeerd kwaliteitsborger zijn voor deelname aan de Wkb?

Laat u certificeren als kwaliteitsborger door SKG-IKOB!

Zoals u vast al weet is vanaf 1 januari 2024 de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen van kracht. Een belangrijk doel van deze wet is de bouwkwaliteit van woningen te verbeteren. Dit houdt in dat alle gebouwen en verbouwingen in gevolgklasse 1 moeten worden getoetst onder toezicht van een erkende, onafhankelijke kwaliteitsborger.

De kwaliteitsborger moet hiervoor gebruik maken van een erkend instrument, zoals het KOMO Instrument Kwaliteitsborging (KIK). Deze instrumentaanbieder vereist dat u uw kennis en ervaring, die nodig is bij het controleren van bouwwerken, laat certificeren volgens de brl 5019. Bij SKG-IKOB bent u aan het goede adres om gecertificeerd te worden volgens deze regeling.

Lees verder

Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen

Vanaf 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) van kracht. Deze wet verschuift de verantwoordelijkheid voor de toetsing aan bouwtechnische eisen van de gemeente naar een onafhankelijke partij, de kwaliteitsborger.

 

Rol SKG-IKOB Certificatie

SKG-IKOB biedt de mogelijkheid voor personen en organisaties om gekwalificeerd te worden voor een rol in de Wkb. Dit gebeurt via de brl 5019 die aan de basis heeft gestaan van de Wkb. Als u gecertificeerd bent voor de BRL 5019, voor één of meerdere scopes, kunt u deelnemen aan het stelsel van de Wkb. Als u gecertificeerd bent voor de scopes waarvoor u als kwaliteitsborger wilt optreden, moet u via een erkende instrumentaanbieder toegelaten worden tot het stelsel van de Wkb. De instrumentaanbieder KIK (KOMO Instrument voor Kwaliteitsborging) accepteert een certificaat op basis van de BRL 5019.

Dit zijn de redenen waarom u zich het beste door SKG-IKOB kunt laten certificeren:

  • Behoort tot top van certificatie instellingen in NL op het gebied van testen, inspecteren en certificering
  • Volledig onafhankelijk & objectief
  • Geaccrediteerd voor NEN-EN-ISO/ IEC 17065, 17021, 17020 en 17065
  • Licentiehouder bij KOMO
  • Met een certificatie op de BRL 5019 is het ook mogelijk om eigen expertise te beoordelen op te treden als toeleverancier aan de kwaliteitsborger
  • Meer dan 300 regelingen actief in beheer

Met uw certificering met de BRL 5019 door SKG-IKOB bent u klaar voor een belangrijke rol als kwaliteitsborger in de Nieuwbouw van woningen!

Wat is de meerwaarde van SKG-IKOB op basis van de BRL 5019:

1. Erkenning en certificering: SKG-IKOB is erkend als certificerende instelling voor de BRL 5019.
Dit betekent dat zij de expertise hebben om uw organisatie te kunnen toetsen en te certificeren volgens de gestelde normen en eisen.

2. Betrouwbaarheid en onafhankelijkheid: SKG-IKOB staat bekend om zijn betrouwbaarheid en onafhankelijkheid in het uitvoeren van certificeringen. Dit houdt in dat zij objectieve en onpartijdige beoordelingen uitvoeren, waardoor de geloofwaardigheid en integriteit van de certificaten worden gewaarborgd.

Dit onderscheid SKG-IKOB als een waardevolle partner voor bedrijven die willen voldoen aan de eisen van de Wkb en de kwaliteit van hun bouwwerken willen waarborgen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Wkb, BRL 5019 en de mogelijkheden voor certificatie? Neem dan contact op met Alexander Boele, de coördinator voor de BRL 5019 bij SKG-IKOB. Hij kan u meer vertellen over de certificering als kwaliteitsborger. U kunt hem bereiken via 088-244 0100 of per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Offerte aanvragen