Safety Culture Ladder (SCL-Certificering)

Helaas vinden er jaarlijks nog veel bedrijfsongevallen plaats door onveilig handelen. Belangrijk om binnen uw bedrijf aan te sturen op bewust veilig handelen. Certificeer uw bedrijf met behulp van de Safety Culture Ladder (SCL). Dit is een beoordelingsmethode om het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen in uw bedrijf te meten. Vanaf 1 januari 2022 is de SCL voor veel organisaties binnen de bouw verplicht. SKG-IKOB helpt u om de Safety Culture Ladder op een goede manier in uw bedrijf te introduceren.

Wat is de Safety Culture Ladder?

In de bouwsector is veiligheid een topprioriteit. Het waarborgen van een veilige werkomgeving gaat verder dan het naleven van regels; het vereist een cultuur van veiligheid en bewustzijn op elk niveau van een organisatie. Hier komt de Safety Culture Ladder (SCL) om de hoek kijken.

De Safety Culture Ladder, voorheen bekend als de Veiligheidsladder, is een beoordelingsmethode die het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen in bedrijven meet en helpt verbeteren. Het is een schema dat is opgebouwd uit verschillende treden, waarbij elke trede een weerspiegeling is van hoe een bedrijf presteert op het gebied van veiligheid. Vanaf 2022 is het bereiken van ten minste trede 2 een vereiste, en in 2024 wordt dit verhoogd naar trede 3.

Met de Safety Culture Ladder certificering via SKG-IKOB, kunt u:

 • Het veiligheidsbewustzijn binnen uw organisatie verhogen
 • Het aantal incidenten verminderen door een hogere veiligheidscultuur
 • Aantonen dat uw bedrijf een bepaald niveau van veiligheidscultuur heeft bereikt

Bij SKG-IKOB begeleiden we u bij het implementeren van de Safety Culture Ladder, zodat u niet alleen voldoet aan de wettelijke eisen, maar ook een veiligere en meer verantwoordelijke werkomgeving creëert.

Bent u klaar om de veiligheidscultuur van uw bedrijf naar een hoger niveau te tillen? Ontdek hoe SKG-IKOB u kan helpen bij het behalen van uw Safety Culture Ladder certificering.

Waarom kiezen voor SKG-IKOB voor uw SCL-certificering

Bij het nastreven van een hoger niveau van veiligheidscultuur binnen uw organisatie, is het essentieel om een betrouwbare en ervaren partner aan uw zijde te hebben. Hier zijn de redenen waarom SKG-IKOB de beste keuze is voor uw SCL-certificering:

 • Expertise: Met jarenlange ervaring in het veld, heeft SKG-IKOB de nodige expertise om u te begeleiden in het complexe proces van SCL-certificering.
 • Gepersonaliseerde aanpak: Wij begrijpen dat elke organisatie uniek is. Daarom bieden wij een gepersonaliseerde aanpak die is afgestemd op de specifieke behoeften en doelstellingen van uw bedrijf.
 • Ondersteuning bij elke stap: Van de initiële beoordeling tot de uiteindelijke certificering, SKG-IKOB staat aan uw zijde, biedt ondersteuning en begeleiding bij elke stap van het proces.
 • Concurrerende tarieven: Bij SKG-IKOB krijgt u waar voor uw geld. Wij bieden concurrerende tarieven zonder in te boeten aan de kwaliteit van de dienstverlening.
 • Positieve impact op uw bedrijf: Door te kiezen voor SKG-IKOB, niet alleen verhoogt u het niveau van veiligheidscultuur in uw organisatie, maar u bouwt ook aan een reputatie van vertrouwen en betrouwbaarheid in de industrie.

Door te kiezen voor SKG-IKOB voor uw SCL-certificering, zet u een stap in de richting van een veiligere en meer verantwoordelijke bedrijfscultuur. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe wij u kunnen helpen uw veiligheidsdoelstellingen te bereiken.

De Treden van de Safety Culture Ladder

De Safety Culture Ladder is ontworpen om organisaties te helpen bij het ontwikkelen en onderhouden van een hoge standaard van veiligheidscultuur. Het is opgebouwd uit verschillende treden, elk met zijn eigen set van criteria en doelstellingen. Hieronder verkennen we elke trede in detail:

Veiligheidsladder Trede 2 tot Trede 6

 • Veiligheidsladder Trede 2 / SCL Trede 2:
  • Doel: Creëren van een basisbewustzijn voor veiligheid binnen de organisatie.
  • Hoe te bereiken: Door het implementeren van basisveiligheidsregels en -procedures en het aanmoedigen van medewerkers om veiligheidsrisico's te melden.
 • Veiligheidsladder Trede 3 / SCL Trede 3:
  • Doel: Het bevorderen van een proactieve veiligheidscultuur.
  • Hoe te bereiken: Door het stimuleren van medewerkers om actief deel te nemen aan veiligheidsinitiatieven en het bevorderen van een open dialoog over veiligheidskwesties.
 • Veiligheidsladder Trede 4 / SCL Trede 4:
  • Doel: Het ontwikkelen van een adaptieve veiligheidscultuur.
  • Hoe te bereiken: Door het bevorderen van continue verbetering en aanpassing aan veranderende veiligheidseisen.
 • Veiligheidsladder Trede 5 / SCL Trede 5:
  • Doel: Het bereiken van een vooruitstrevende en duurzame veiligheidscultuur.
  • Hoe te bereiken: Door het bevorderen van leiderschap in veiligheid en het stimuleren van een cultuur waarin veiligheid een tweede natuur is.
 • Veiligheidsladder Trede 6:
  • Doel: Het bereiken van een ultiem niveau van veiligheidscultuur waarin continue verbetering en innovatie centraal staan.
  • Hoe te bereiken: Door het bevorderen van een cultuur van continue verbetering, waarin elke medewerker streeft naar excellentie in veiligheid.

In dit segment wordt elke trede van de Safety Culture Ladder gedetailleerd beschreven, met een focus op de specifieke kenmerken van elk niveau en hoe het kan worden bereikt. Dit helpt organisaties om een duidelijk pad te zien naar het verbeteren van hun veiligheidscultuur.

Uw certificeringsmogelijkheden met SKG-IKOB

Bij SKG-IKOB begrijpen we dat elke organisatie uniek is en daarom bieden we verschillende certificeringsmogelijkheden aan om aan uw specifieke behoeften te voldoen. Hieronder vindt u een gedetailleerde uitleg van elke optie:

SCL Original

 • Beschrijving: Een uitgebreide certificeringsroute waarbij SKG-IKOB elk jaar een volledige audit uitvoert.
 • Voordelen: Verkrijg een certificaat dat 3 jaar geldig is, waarbij een grondige beoordeling van uw veiligheidscultuur wordt gegarandeerd.
 • Hoe te bereiken: Start met een volledige audit in het eerste jaar, gevolgd door jaarlijkse audits om de standaard te handhaven.

SCL Light

 • Beschrijving: Een lichtere versie van de SCL Original, ideaal voor kleinere organisaties of die net beginnen met het opbouwen van hun veiligheidscultuur.
 • Voordelen: Ontvang een statement met trede-indicatie die 3 jaar geldig is, met een meer gefaseerde en flexibele benadering van certificering.
 • Hoe te bereiken: Begin met een 40% audit in het eerste jaar, gevolgd door een actieplan in het tweede en derde jaar.

Approved Self Assessment

 • Beschrijving: Een optie waarbij het bedrijf zelf een evaluatie uitvoert, die vervolgens door SKG-IKOB wordt gecontroleerd op procesmatige correctheid.
 • Voordelen: Verkrijg een verklaring zonder trede-indicatie die 3 jaar geldig is, waardoor u de vrijheid heeft om zelf de evaluatie uit te voeren.
 • Hoe te bereiken: Voer zelf een evaluatie uit in het eerste jaar in één dag, gevolgd door halfjaarlijkse controles in het tweede en derde jaar.

In deze sectie worden de verschillende certificeringsmogelijkheden die SKG-IKOB biedt gedetailleerd beschreven, inclusief de voordelen van elk en hoe ze kunnen worden bereikt. Dit biedt potentiële klanten een duidelijk beeld van wat ze kunnen verwachten bij het kiezen van SKG-IKOB voor hun SCL-certificering.

Contactformulier SCL Certificering

Vul hier uw naam in

Vul hier je bedrijf in

Vul hier je telefoonnummer in

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Vul hier uw bericht in in

Ga eerst akkoordVeelgestelde Vragen

In deze sectie beantwoorden we de meest gestelde vragen over de Safety Culture Ladder en het certificeringsproces. Als u het antwoord op uw vraag niet kunt vinden, neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie.

Wat is de Safety Culture Ladder?

De Safety Culture Ladder, voorheen bekend als de Veiligheidsladder, is een certificeringsschema dat het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen in bedrijven beoordeelt, meet en verbetert. Het is opgebouwd uit verschillende treden, waarbij elk niveau staat voor een hogere standaard van veiligheidscultuur.

Hoe werkt de certificering?

Het certificeringsproces begint met een evaluatie van uw huidige veiligheidscultuur, gevolgd door regelmatige audits uitgevoerd door SKG-IKOB om te waarborgen dat aan de normen wordt voldaan. Er zijn verschillende certificeringsmogelijkheden beschikbaar, elk met hun eigen specifieke traject en voordelen.

Wat zijn de voordelen van het behalen van een hogere trede?

Het bereiken van een hogere trede op de Safety Culture Ladder toont een dieper engagement voor veiligheid aan. Het verbetert niet alleen de reputatie van uw bedrijf, maar kan ook het aantal incidenten verminderen en een veiligere en productievere werkomgeving creëren.

Wat houdt elke trede van de Safety Culture Ladder in?

Elke trede van de Safety Culture Ladder vertegenwoordigt een verschillend niveau van veiligheidscultuur binnen een organisatie. Van trede 2 tot trede 6, elk niveau stelt hogere eisen aan de veiligheidscultuur van een bedrijf, waarbij een hogere trede een grotere verantwoordelijkheid, reflectie en investering in veiligheid aangeeft.

Hoe kan ik beginnen met het certificeringsproces?

Om te beginnen met het certificeringsproces, kunt u contact opnemen met SKG-IKOB voor een offerte of meer informatie. We bieden begeleiding en ondersteuning gedurende het hele proces om het zo soepel mogelijk te laten verlopen.