Vanaf 1 januari 2022 is de Safety Culture Ladder verplicht

Helaas vinden er jaarlijks nog veel bedrijfsongevallen plaats door onveilig handelen. Belangrijk om binnen uw bedrijf aan te sturen op bewust veilig handelen. Certificeer uw bedrijf met behulp van de safety culture ladder (SCL). Dit is een beoordelingsmethode om het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen in uw bedrijf te meten. Vanaf 1 januari 2022 is de SCL voor veel organisaties binnen de bouw verplicht. Nu zijn er vernieuwde afspraken gemaakt als een bedrijf op 1 januari niet over het vereiste SCL bewijsmiddel beschikt. SKG-IKOB helpt u om de Safety Culture Ladder op een goede manier in uw bedrijf te introduceren.

Vereiste SCL bewijsmiddel

Onlangs is er overleg geweest tussen de werkgroep Veiligheid in Aanbestedingen (ViA) van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) en vertegenwoordigers van de certificerende instellingen (CI-en). Door de enorme vraag vanuit de bouwsector is alle capaciteit voor het uitvoeren van audits en toetsen dit najaar al bezet en begint ook het eerste kwartaal van 2022 vol te lopen.

Heeft u op 1 januari 2022 niet het vereiste bewijsmiddel? Dan zal een ondertekende offerte van een certificerende instelling met een afspraakbevestiging voor een audit/toets worden geaccepteerd. Daarbij dient u ook aan te tonen dat u vóór die datum alvast een self-assessment hebt gedaan.

De werkgroep ViA en de CI-en onderhouden nauw contact over de capaciteit. Zodra er weer voldoende ruimte is zullen alleen de geldige bewijsmiddelen geaccepteerd worden.

Certificering via SKG-IKOB

Door uw organisatie te certificeren tilt u uw veiligheidscultuur naar een hoger niveau en brengt u het aantal incidenten terug. Met behulp van de safety culture ladder kan worden aangetoond dat een bepaald niveau van veiligheidscultuur is bereikt.

De verschillende mogelijkheden:

  • SCL Original: SKG-IKOB voert elk jaar een volledige audit uit. Er wordt een certificaat afgegeven, deze is 3 jaar geldig.
  • SCL: SKG-IKOB voert in het eerste jaar een volledige audit uit. In het tweede en derde jaar een vervolgaudit van 40 procent. Er wordt een certificaat uitgegeven, deze is 3 jaar geldig.
  • SCL Light: SKG-IKOB start met een audit van 40 procent in het eerste jaar, in het tweede en derde jaar vindt een actieplan plaats. Er wordt een statement met trede-indicatie afgegeven, deze is 3 jaar geldig.
  • Approved Self Assessment: dit is een evaluatie die door het bedrijf zelf wordt uitgevoerd, SKG-IKOB controleert of dit procesmatig en op de afgesproken manier is gedaan. Het eerste jaar gebeurt dit in één dag, het tweede en derde jaar in een halve dag. Er wordt een verklaring zonder trede-indicatie afgegeven, deze is 3 jaar geldig.

Wat is de Safety Culture Ladder?

De Safety Culture Ladder (voorheen: Veiligheidsladder) is een certificatieschema om veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen te beoordelen, te meten en te verbeteren. De Safety Culture Ladder is opgebouwd uit 5 treden. Vanaf 2022 is trede 2 van de ladder vereist, vanaf 2024 zelfs trede 3. Hoe meer verantwoordelijkheid, reflectie en investeringen in veiligheid, hoe hoger de trede. Met de Safety Culture Ladder worden andere aspecten belicht dan met een systeemaudit als VCA.

Direct aan de slag

SKG-IKOB kan een offerte verzorgen voor Safety Culture Ladder voor uitvoering in 2022. Voor meer informatie over certificeren kunt u contact opnemen met Monique van Moppes via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..