Geopolymeerbeton als duurzaam alternatief voor traditioneel beton
De bouwsector staat voor de uitdaging om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Beton, een veelgebruikt bouwmateriaal, draagt door toepassing van cement aanzienlijk bij aan deze uitstoot.
Geopolymeerbeton wordt als een veelbelovend alternatief gezien. Dit materiaal heeft vergelijkbare eigenschappen als traditioneel beton, maar produceert door toepassing van alkalisch bindmiddel in plaats van cement tot 80% minder CO2 tijdens de productie.
Onderzoek naar geopolymeerbeton:
- Praktijktesten: Er is veel onderzoek gedaan naar geopolymeerbeton in de praktijk, met name voor betonstraatstenen en betonverhardingen.
- Samenwerking: Samen met Rijkswaterstaat, BouwCirculair en TNO heeft SKG-IKOB een netwerk opgebouwd om de toepassing van geopolymeerbeton te versnellen en te verbreden.
- Constructieve toepassingen: Momenteel wordt geopolymeerbeton in deze samenwerking beoordeeld en getest voor toepassing in licht constructieve elementen, zoals bruggen en keerwanden.
Waarom is dit onderzoek belangrijk?
- Betrouwbaarheid: Door uitgebreide testen wordt de veiligheid en betrouwbaarheid van geopolymeerbeton aangetoond.
- Standaardisatie: De resultaten van het onderzoek kunnen leiden tot nieuwe normen en regels voor de toepassing van geopolymeerbeton.
- Versnelling van de transitie: Door het delen van kennis en ervaring wordt de markt gestimuleerd om duurzamere bouwmaterialen te gebruiken.
Geopolymeerbeton heeft het potentieel om een belangrijke bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de bouwsector. Door middel van uitgebreid onderzoek en samenwerking kan de toepassing van dit materiaal worden versneld en kunnen we een stap dichterbij een klimaatneutrale bouwsector komen.
Dit onderzoek biedt hoop voor een duurzamere toekomst van de bouwsector.
Goed bouwen begint bij SKG-IKOB.