De Safety Culture Ladder 2.0 is vanaf 1 januari 2024 van kracht

Het toepassingsgebied van de safety culture ladder is de laatste jaren sterk verruimd. Door deze verruiming kwamen er ook meer opmerkingen over het Handboek / Certificatieschema. Dit heeft nu geresulteerd in een volledige herziening van de Safety Culture Ladder en het ontstaan van de nieuwe versie: Safety Culture Ladder 2.0 (SCL 2.0).

Wat verandert er?

De Safety Culture Ladder 2.0 vervangt in de komende jaren de huidige versie. Dit brengt de volgende wijzigingen met zich mee:

In de nieuwe versie wordt de bedrijfscultuur bekeken aan de hand van vijf thema’s, dit waren er zes;
De beschrijving van de thema’s is meer op de bedrijfscultuur gericht;
De beschrijving van trede 1 is toegevoegd. Trede 1 was in de vorige norm al aangegeven, maar nog niet beschreven. Dit is noodzakelijk om een logische opbouw van beschrijvingen mogelijk te maken;
De methode van wegen is aangepast.
De eisen aan de verslaglegging zijn aangepast. De rapportages mogen niet meer herleidbaar zijn tot een persoon.

Het certificatieschema

De bedrijfscultuur wordt bekeken aan de hand van thema’s. In de vorige versie waren dit er 6, in de nieuwe versie worden 5 thema’s gehanteerd. Deze zijn:

Thema 1: Beleid en leiderschap;
Thema 2: Kennis en vaardigheden;
Thema 3: Primaire en secundaire processen;
Thema 4: Samenwerken met externen;
Thema 5: Leren en verbeteren.

Overgangstermijn

Vanaf 1 januari 2024 is SCL 2.0 toepasbaar;
Vanaf 1 januari 2025 is (her)certificatie uitsluitend mogelijk op SCL 2.0. Vervolgaudits kunnen nog wel tegen de oude versie worden uitgevoerd.
Vanaf 1 januari 2028 dienen alle uitgegeven, geldige certificaten gebaseerd te zijn op SCL 2.0.

Vragen?

Op de website www.safetycultureladder.com vindt u verdere informatie. En u kunt ons natuurlijk bereiken op 088 244 01 00 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..