Uitbreiding toepassingsgebied testresultaten SKG-IKOB

Nieuwe mogelijkheden voor testen in kader van UKCA-markering

SKG-IKOB Certificatie beschikt over meerdere testopstellingen voor het beproeven van ramen, deuren en vliesgevels op lucht- en waterdichtheid, sterkte en stijfheid. De variatie aan testfaciliteiten zorgt ervoor dat er zowel op de bouwplaats, bij de fabriek als in het SKG-IKOB laboratorium getest kan worden. Het aantal verschillende Nationale, Europese en mondiale testnormen waarop beproefd kan worden is zeer uitgebreid.

Waarom beproeven?
Met de beproeving van een product op winddruk en waterdichtheid overtuigt een bedrijf zijn klanten van het feit dat het product voldoet aan de meest recente en relevante normen en richtlijnen. Deze beproeving kan uitgevoerd worden voor het verkrijgen van een SKG-IKOB-KOMO attest of als initiële type test (ITT-test) in het kader van CE-markering. Beproevingen worden uitgevoerd volgens EN 1026, EN 1027, EN 12211 en EN 1873. De vaste testopstelling in Geldermalsen is bovendien in staat om vliesgevels, elementengevels, niet dragende geveldelen of afscheidingen tussen exterieur en interieur van een gebouw te beproeven volgens testnormen zoals EN 12153, EN 12155 en EN 12179.

Drie laboratoria
Naast de vaste testopstelling in het SKG-IKOB laboratorium zijn er twee mobiele laboratoria (aanhangwagen en meetwagen). Hiermee kunnen vergelijkbare beproevingen uitgevoerd worden op een bouw- of productielocatie. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de specificaties van drie laboratoria. Op de testwand in het SKG-IKOB laboratorium kan een gevelelement of vliesgevel in een laboratorium-omgeving op dezelfde criteria als op locatie worden getoetst. De testwand kan boven- en onderdruk leveren die sterk boven de normwaarden liggen, maximaal 6000 Pa. Hiermee kunnen, naast norm-beproevingen, ook op hogere boven- en onderdrukken beproevingen uitgevoerd worden, bijvoorbeeld om vervorming te meten bij deze extreme winddrukken.

Schermafbeelding 2022 09 28 152917

Beproeving op locatie
Bij beproevingen op de bouw is de maatvoering van het element niet van belang, aangezien hierbij een maatwerk kast om het element wordt gebouwd waarmee de werkelijke ingebouwde situatie wordt beproefd. Met deze beproeving kan een bedrijf zijn klant overtuigen van de gerealiseerde kwaliteit, maar kunnen ook de oorzaken van lekkages in beeld gebracht worden. Ook kunt u ervoor kiezen om met de meetwagen op uw productielocatie beproevingen uit te voeren. De consequenties van voorbereidings- of productiefouten worden direct zichtbaar en door uw (productie) medewerkers te betrekken bij de beproeving en de resultaten zal het kwaliteitsbewustzijn en de eindkwaliteit toenemen.


UKCA-markering
Vanwege de BREXIT wordt vanaf 1 januari 2023 CE-markering niet langer geaccepteerd voor producten die in Groot-Brittannië op de markt worden gebracht. Vanaf deze deadline is UKCA- markering verplicht indien er ramen, deuren en vliesgevels in Groot-Brittannië op de markt gebracht worden. Voor de levering in de EU is en blijft CE-markering verplicht. Om leveranciers van ramen, deuren en vliesgevelsystemen goed te kunnen bedienen, is SKG-IKOB een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met een Notified Body die gevestigd is in de UK. Deze Notified Body is geaccrediteerd voor het uitvoeren van diverse ITT-testen in het kader van UKCA-markering en heeft als doel om de scope verder uit te breiden. ITTtestresultaten van SKG-IKOB worden door deze Notified Body erkend en kunnen daardoor gebruikt worden als onderbouwing van de prestaties in het kader van de UKCA-markering.


Onafhankelijk
SKG-IKOB voert deze beproevingen uit als geaccrediteerd testlaboratorium en Notified Body onder onafhankelijk toezicht van de Raad voor Accreditatie waardoor voor de diverse beproevingen de onafhankelijkheid en onpartijdigheid gegarandeerd en gewaarborgd is. Door continu te blijven ontwikkelen, weet SKG-IKOB de top van keuringsinstituten te blijven aanvoeren. SKG-IKOB heeft meer dan 50 jaar ervaring als keuringsinstituut en testlaboratorium voor bouw- en veiligheidsproducten. Opgericht door de industrie zelf om de prestaties en de veiligheid van producten en diensten voor de bouw- en vastgoedsector duurzaam op onafhankelijke en onpartijdige wijze te waarborgen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Harm van Dartel via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

SKG IKOB Meetwagen
Artikel komt uit Gevelbouw.info