SKG-IKOB test lucht- en waterdichtheid van gevels op de bouwplaats met verschillende apparatuur

Luchtdicht bouwen is een trend en draagt tegelijkertijd bij aan de bouwkwaliteit. Het terugdringen van het energiegebruik wordt belangrijker nu de overheid steeds strengere eisen stelt. Met de huidige technieken en controles wordt aan de eisen voldaan. Echter is het nu van groot belang dat er met de strengere eisen, ramen deuren en gevelelementen zorgvuldig geproduceerd en gemonteerd worden. Onvolkomenheden in productie of montage leiden tot luchtverliezen of waterlekkages in de praktijk.

Contractueel wordt vaak overeengekomen dat voor oplevering van een bouwwerk een lucht- of waterdichtheidsmeting in de praktijk (in situ) moet worden uitgevoerd. SKG-IKOB beschikt over verschillende testmethodes waarmee deze metingen in situ uitgevoerd kunnen worden. Lees verder over de mogelijkheden bij SKG-IKOB.

 

1. Blowerdoormeting

Een standaard blowerdoormeting zorgt voor een relatief lage onder- of overdruk bij een gebouw of ruimte. De posities met de grootste luchtlekkages in ramen, deuren en gevelelementen kunnen gemakkelijk worden opgespoord. Deze metingen kunnen bijdragen aan het verbeteren van de gevel ten aanzien van de luchtdichtheid.

Voor het uitvoeren van een meer representatieve meting beschikt SKG-IKOB sinds kort over zwaardere blowerdoor-apparatuur. Waardoor ook grotere drukverschillen tussen binnen en buiten zijn te realiseren. Hierdoor kan beter bepaald worden of de lucht- en waterdichtheid van de gevel voldoet aan de eisen die voor de toepassing (positie, hoogte, gebouwligging etc.) gelden.

Impressie van de uitvoering krachtige blowerdoorImpressie van de uitvoering krachtige blowerdoor

 

2. Hose test

In Engeland wordt vaak een Hose test op locatie voorgeschreven volgens CWCT-richtlijn sectie 9 en Technical Note No. 41. De test wordt uitgevoerd met een waterstraal uit een mondstuk met constante druk en stroomsnelheid. Bedoeld om de waterdichtheid van naden van vliesgevels en elementgevels na montage te bepalen.

Het doel van deze test is om zekerheid te krijgen dat de fabricage en de montage de prestaties niet hebben verminderd en om prestaties te controleren van de aansluitingen die geen deel uitmaakten van de reguliere laboratoriumtest. SKG-IKOB voert deze test ook uit.

Impressie van de uitvoering van de Hose test
Impressie van de uitvoering van de Hose test

 

3. Mobiele testfaciliteiten voor testen op locatie

Voor de uitvoering van een kwantitatieve meting van de lucht- en waterdichtheid van ramen, deuren en gevelelementen beschikt SKG-IKOB over mobiele testfaciliteiten. Op locatie kunnen beproevingen op lucht- en waterdichtheid uitgevoerd worden zoals op bouwplaatsen, maar ook bij reeds gerealiseerde gebouwen.

Beproevingen worden uitgevoerd volgens de EN 1026/EN 12153 (lucht) en EN 1027/EN 12155 (water), de normen die binnen de gevelbranche hanteert worden. Testresultaten zijn daardoor één op één vergelijkbaar. Er kan dus ook vastgesteld worden of de gevelelementen voldoen aan de gestelde eisen en aan de prestaties die met het gevelsysteem te behalen zijn.

Foto 3 Inzet mobiele testapparatuur def
Inzet mobiele testapparatuur op locatie

Meer informatie

Voor meer informatie over de beschreven testmethodes bij SKG-IKOB kunt u contact opnemen met Harm van Dartel via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..