SKG-IKOB beschikt over nieuwe proefopstelling voor het testen van lateien voor metselwerk

Sinds kort beschikt SKG-IKOB Certificatie over een nieuwe opstelling in het laboratorium voor het beproeven van lateien. Met deze opstelling kunnen lateien met een lengte tot 4,5 meter overspanning worden beproefd op buigsterkte en de afschuifkracht.

Lateien van staal, beton en cellenbeton
Nog steeds zijn er in de markt voorbeelden van prestatieverklaringen bij CE-markering dat marktpartijen lateien van metaal, beton of cellenbeton van CE-markering voorzien op basis van de geharmoniseerde productnorm NEN-EN 1090 (staal), NEN-EN 13225 (beton) of NEN-EN 12602 (cellenbeton). Lateien tot een lengte van 4,5 meter vallen expliciet binnen de scope van NEN-EN 845-2. Marktpartijen die de CE-markering voor lateien anders hebben ingevuld dan gebruik te maken van NEN-EN 845-2 zijn feitelijk in overtreding met Europese regelgeving.

SKG-IKOB aangewezen als Notified Body
SKG-IKOB is een door de Nederlandse overheid aangewezen als Notified Body voor het testen en certificeren van een grote diversiteit aan bouwproducten. Het laboratorium in Geldermalsen is volgens ISO 17025 geaccrediteerd om alle onder de scope van NEN-EN 845-2 vallende lateisoorten onder accreditatie te beproeven. De beproevingsnorm die vanuit de productnorm voor lateien NEN-EN 845-2 wordt aangewezen is NEN-EN 846-9.

In NEN-EN 845-2 zijn de bepalingen met betrekking tot CE-markering voor lateien voor metselwerk opgenomen. Voor NEN-EN 845-2 is er verwarring omdat er geen materiaal specifieke eigenschappen zijn opgenomen, er zijn alleen functionele eigenschappen benoemd. Dit heeft tot gevolg dat meerdere typen lateien van verschillende materiaal opbouw volgens deze productnorm CE gemarkeerd moeten worden. De lateien van staal, beton, cellenbeton en metselsteen (staltonlateien) vallen allen onder de scope van NEN-EN 845-2.

Voor meer informatie over het beproeven van lateien voor metselwerk of CE-markering  kunt u contact opnemen met onze collega Matthijs Daatselaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 088 244 01 00.