Mirjam Bart blikt terug op de finale ‘NK Metselen’ 2016

De finale van het 64e NK Metselen vond plaats in Emmen van 12 tot en met 15 april 2016, bij Woonwijkcentrum Holdert, onderdeel van de Treant Zorggroep. Woonwijkcentrum Holdert is gevestigd op een AA-locatie in het centrum van Emmen, vlakbij Belevingspark Wildlands Adventure Zoo. 

Mirjam Bart maakte namens SKG-IKOB deel uit van de jury en kijkt terug op een geslaagde finale in Emmen: “Het was een uitdaging om een goede beoordeling te geven en het was vooral erg leuk om te doen.”

KNB organiseerde de finale in samenwerking met BouwMensen Drenthe Noord-West Overijssel. Met de organisatie van dit evenement vestigt BouwMensen DNWO de aandacht op opleidingscentra voor de bouw: "zonder bouw geen vooruitgang, we wonen beter, werken mooier en reizen sneller dankzij de inzet van goede bouwmensen".

Op vrijdagmiddag 15 april vond de prijsuitreiking plaats in Woonwijkcentrum Holdert. Commissaris van de Koning in Drenthe, Jacques Tichelaar, reikte het hoogst haalbare, de Zilveren Troffel, uit aan de winnaar van het 64e NK Metselen, Sander Janssen uit Someren. Tweede werd Stefan Mak uit Westwoud en de derde prijs was voor Tygo Smit uit Alkmaar.

De jury bestond uit: Huub Joosten, Mirjam Bart, Chris van der Woude en Jo Bogers . Bij de beoordeling van het werk staat de techniek van het metselen voorop. Voorts beoordeelt de jury zaken als vol- en schoonwerken, regelmaat van voegen, vlak en strak werken, bijzonder metselwerk en de aanpak en verzorging van de werkplek. Bij de metseltechnieken gaat het ook om de inpassing van andere materialen, zoals natuurstenen elementen. De metselaars gebruikten een techniek die de laatste jaren bij nieuwbouw het meest wordt toegepast, de zogenoemde doorstrijkmethode.

Foto: jury 2016 v.l.n.r. Mirjam Bart, Huub Joosten, Gerard Westenbroek (KNB), Jo Bogers en Chris van der Woude