Lars van Engelen vertelt over zijn ervaring met het KOMO-procescertificaat

Lars van Engelen van Van Engelen Metselwerken uit Gilze vertelt over zijn ervaring met het KOMO-certificaat. Zijn eerste introductie is duidelijk: “De jongens letten beter op de kwaliteit vanwege de onaangekondigde inspecties.”

Van Engelen Metselwerken is nu een jaar gecertificeerd en heeft 30 man in de uitvoering. Lars: “Ik merk dat de metselaars zich beter aan de normen houden. Voorheen gaf de uitvoerder van de aannemer aan waar de open stootvoegen moesten komen. Nu geven mijn metselaars dat zelf aan en weten ze zelf hoeveel spouwankers ze moeten toepassen en wat de spouwbreedte moet zijn. Voorheen wisten ze dat ook wel. Ik heb alleen het gevoel dat ze er nu meer attent op zijn. Omdat van de inspecties een mooi rapport met foto’s wordt gemaakt kan ik zelf ook goed zien wat er op de bouw gebeurt. Nu vallen zaken meer op die voorheen niet opvielen, bijvoorbeeld het goed uitkrabben van het metselwerk. De inspecteurs geven ook goede tips.”

De toelating was Lars van Engelen goed bevallen. “We hebben eerst een paar maanden volledig volgens de eisen van de BRL gedraaid. Daarna verliep de toelating heel soepel. Ik denk dat, als je wil, de toelating binnen drie weken gedaan kan zijn. SKG-IKOB reageert erg snel. Ik had er niet zoveel schrik voor. En dat hoef je ook niet te hebben. Onze opdrachtgevers reageren erg positief. Veel aannemers vragen om certificaten. Met het KOMO-certificaat zien ze dat we serieus bezig zijn. Het heeft en positieve wending gegeven aan de samenwerking. Vooral de vaste aannemers vinden de start-werk bespreking erg fijn. Dat zorgt ervoor dat de bouw soepel verloopt en ze zien dat er over het werk nagedacht wordt. Ik zit eraan te denken om ook mijn VCA en ISO door SKG-IKOB te laten verzorgen.”