Eerste certificaat uitgereikt in Geldermalsen

Het Facamax spouwanker renovatiesysteem van Borgh ontving eind april van SKG-IKOB het certificaat voor de BRL 2826 en de URL 40.01. Naast de al verplichte CE-markering voor spouwankers, geven de aanvullende proeven van de twee richtlijnen extra zekerheid aan KOMO-gecertificeerde renovatiebedrijven. Facamax is ene systeem om bestaande gemetselde gevelconstructies opnieuw te verankeren.

EU Directive 305/2011 bepaalt dat de CE-markering verplicht is voor spouwankers. SKG-IKOB is als Notified Body genotificeerd en testte het anker van Borgh. De testen zijn uitgevoerd op basis van de geharmoniseerde Europese norm EN 845 voor spouwankers. Onderzocht zijn diverse typen metselwerk (buitenspouwbladen) en verschillende soorten en kwaliteiten binnenspouwbladen in kalkzandsteen en beton.

Tevens zijn aanvullende proeven gedaan op basis van de BRL 2826 en de URL 40.01. Dit is van belang voor renovatiebedrijven die werken onder KOMO-procescertificaten voor het plaatsen van renovatiespouwankers en voor metselwerkrenovaties; zij kunnen dit anker zonder beperkingen toepassen. En het verzekert opdrachtgevers van een goede uitvoering.

Foto: Het certificaat is het eerste certificaat dat in het nieuwe pand van SKG-IKOB in Geldermalsen is uitgereikt door projectleider Patrick Bart aan Jasper Heiner, hoofd Techniek van Borgh