Certificaathouders BRL 9500 : Gebruik maken van innovatieve opname- en/of verwerkingsmethodieken

Vanuit de markt bereiken ons diverse signalen dat er gebruik gemaakt wordt van innovatieve opname technieken en dat de uitwerking van de opgenomen gegevens wordt uitbesteed aan bedrijven/personen, die de uitwerking vervolgens laten uitvoeren door niet EP-gediplomeerde personen. Deze niet EP-gediplomeerde personen zitten in sommige gevallen ook nog in het buitenland.
De bedrijven die deze diensten aanbieden, leveren vervolgens complete tekeningen en een geheel ingevuld VABI/Uniec3 bestand, of een XML/excel bestand wat rechtstreeks geïmporteerd kan worden in VABI/Uniec3.

Deze werkwijze is uitgebreid ter discussie geweest in de Technische Commissie (TC) en het Centraal College van Deskundigen (CcvD) voor de BRL 9500. De TC en het CcvD hebben unaniem besloten dat deze werkwijze niet past binnen de regels van de BRL 9500 en dus niet is toegestaan. In het laatste wijzigingsblad is bij §4.1 expliciet opgenomen dat “de inzet van personen zonder geldig bewijs van vakbekwaamheid (conform bijlage 2a en/of 2b) niet is toegestaan”. In §4.2 is opgenomen dat: “er maximaal twee vakbekwame adviseurs betrokken mogen zijn bij de opname, de berekening van de energieprestatie en de registratie van het energieprestatie rapport”.

De TC en het CcvD willen innovaties niet in de weg staan en staan open voor inbreng van bedrijven die innovatieve ideeën hebben. Deze ideeën moeten dan echter wel eerst ter beoordeling voorgelegd worden aan de TC en aan het CcvD ter vaststelling. Pas dan mag men het idee gaan toepassen in de EP opnamemethodiek.

Met directe ingang is het dus niet meer toegestaan om van deze werkwijze gebruik te maken. Wordt hier nog wel gebruik van gemaakt door certificaathouders en/of EP-adviseurs dan zal hier door de CI een kritieke afwijking op worden geschreven en zullen alle, op deze manier opgenomen, verwerkte en afgemelde energieprestatie berekeningen ingetrokken moeten worden door de CI.

Onze certificaathouders worden hierover per brief geïnformeerd. 

Voor inhoudelijke vragen kan contact opgenomen worden met Ard van de Meeberg (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).